Er zijn 5 liefdestalen, zowel voor kinderen en jongeren als voor volwassenen. Gary Chapman heeft daarover diverse boeken geschreven. Mijn gratis ebook ‘Spreek de taal van je kind’ is gebaseerd op zijn theorie en aangevuld met mijn eigen ervaringen en veel tips.
Golflengte
Iedereen heeft een of meer favoriete liefdestalen. Als je iemand ‘aanspreekt’ in zijn favoriete taal, voelt hij (of zij natuurlijk) zich gezien en gehoord. Jullie zitten op dezelfde golflengte. Hij voelt zich gewaardeerd en geliefd. Daardoor zit hij lekker in zijn vel en hebben jullie een ontspannen en liefdevol contact.
Communicatie met tieners/pubers
Veel ouders van tieners en pubers klagen dat er geen ‘normaal’ gesprek met hun kind te voeren is. Ze krijgen een kort antwoord of helemaal geen reactie. Ouders ervaren afstand tot hun kind of voelen zich afgewezen door hem. En soms zijn ze bang dat ze (het contact met) hun kind kwijtraken.
Typisch voor tieners/pubers
Niet elke tiener/puber is hetzelfde. Er zijn wel een aantal thema’s waar de meeste kinderen in deze leeftijdsgroep mee te maken hebben.
Hoewel een kind zich al van jongs af aan langzaam gaat losmaken van zijn ouders, verloopt dit proces in de leeftijdsfase vanaf 10 jaar (tiener) een stuk sneller. In de leeftijd van 15 tot 18/20 jaar (puber/jongere) is dit het sterkst. Meestal tenminste, er zijn altijd uitzonderingen.
Identiteit
Tieners/pubers zijn op zoek naar wie ze zijn, wat ze willen en hóe ze dit willen. Een enorme zoektocht die veel onzekerheid en stress met zich meebrengt. Zij worstelen met verschillende emoties. Op een veilige plek durven zij die te uiten. Meestal is dat de thuissituaties. Dáár kunnen zij boos zijn of huilen. Omdat de basis goed is en omdat ze weten dat hun ouders toch wel van hen (blijven) houden.
Ben ik normaal?
Een tiener/puber vraagt zich af: ‘Ben ik wel normaal?’ Het enige wat hij wil horen is: ‘Ik hou van je zoals je bent, en al zou je anders zijn, dan nóg hou ik van je’. Laat hem merken: ‘Ik zal je nooit afwijzen, wat er ook gebeurt’.
Onafhankelijkheid
Tieners/pubers maken zich los van hun ouders. Ze gaan ontdekken welke richting ze op willen, wat hun pad is.
Hoor ik erbij?
Ze willen bij een groep horen om te ontdekken of dit is wat ze willen. Daarom verandert soms de kledingkeuze, sportkeuze, televisieprogramma, vrijetijdsbesteding etc.
Ouders en kinderen willen hetzelfde
Ouders willen echt contact, verbinding. Net als hun tiener/puber, ook al heb je, door hun afwijzende houding, de indruk dat ze daar geen behoefte aan hebben. De kunst is om een manier te vinden om op dezelfde golflengte te communiceren. Dat hoeft niet persé met woorden. Het kan ook non-verbaal, bijvoorbeeld door het ‘spreken’ van een van de 5 liefdestalen.
Tips en inspiratie
Mijn ebook ‘Spreek de taal van je kind’ is vooral bedoeld voor kinderen tot een jaar of 10/12. Het ebook is echter ook een hulp om de favoriete taal van je tiener/puber te ontdekken. De tips die ik bij elke liefdestaal geef over manieren om die taal met je kind te spreken, kunnen jou óók inspireren bij het spreken van de favoriete taal van jouw tiener/puber.
Hoe spreek je de favoriete taal van je tiener/puber?
Hieronder staan suggesties, die vanwege de specifieke kenmerken en behoeften van tieners/pubers, juist hén zullen aanspreken.
Als zijn/haar favoriete taal POSITIEVE WOORDEN is
Ik hou van je’ of ‘Love you’ kun je natuurlijk altijd zeggen.
Maar ook: ‘Wat zit je haar leuk’. ‘Die trui staat je goed’. ‘Wat een mooie kleur lippenstift’.
En: ‘Wat heb je hard geleerd voor je proefwerk’. ‘Je hebt me echt geholpen door even die boodschap te doen’. ‘Lekker toetje heb je gemaakt!’
Zeg het op de toon die past bij zijn leeftijd. Gebruik zijn vocabulair, maar overdrijf niet. Soms vindt hij het raar als je die specifieke woordenschat in het bijzijn van zijn vrienden spreekt.
Als zijn/haar favoriete taal AANRAKEN is
Deze kinderen hebben als tiener/puber nog steeds behoefte aan aanraken: een stevige knuffel, voetmassage, een high five, een partijtje boksen, haren kammen of vlechten.
Heb respect voor je kind, let goed op wat hij (niet) wil. In de aanwezigheid van zijn vrienden heeft hij een andere behoefte dan wanneer hij alleen is.
Als zijn/haar favoriete taal SAMEN ZIJN is
Tieners of pubers brengen in de regel steeds minder tijd door met hun ouders. Dat is logisch. Ze zijn bezig om zelfstandig te worden en om hun eigen pad te vinden. Toch zijn er altijd momenten waarop je contact met je kind kan hebben. Als je zijn favoriete bezigheid als uitgangspunt neemt, en daar als ouder op de een of andere manier in mee kunt gaan, zal hij blij en verrast zijn.
Het toverwoord is SAMEN, bijvoorbeeld:
Een eindje toeren met de auto.
Shoppen en naar een terrasje.
Tafeltennisen, hardlopen, wielrennen.
Met z’n tweeën zijn kamer opruimen.
Iets lekkers koken of bakken.
Elkaars nagels lakken.
Muziek luisteren of spelen.
Samen gamen.
Iets creatiefs doen.
Als zijn/haar favoriete taal DIENSTBAARHEID is
Ook al is een kind oud genoeg om veel dingen zelf te doen en moet hij daarin ook gestimuleerd worden, hij mag best eens ‘verwend’ worden (dat is wat wij zelf ook graag af en toe willen, toch?). Zeker als dit zijn liefdestaal is, is de verrassing groot als je hem een onverwachte, welgemeende dienst bewijst. Bijvoorbeeld:
Zijn favoriete maaltijd maken.
Haar lievelingsbroek of fiets repareren.
Een lastig klusje overnemen.
Een kopje thee met extra lekker koekje brengen als ze haar huiswerk maakt.
Zijn boeken naar de bibliotheek brengen.
Als zijn/haar favoriete taal CADEAUTJES OF ATTENTIES is
Iedereen vindt attenties leuk, maar sommige kinderen zijn hier héél gevoelig voor. Zorg er voor dat je kind voelt dat hij met deze attentie niet omgekocht wordt of dat het een beloning is voor ‘gewenst’ gedrag. Het is belangrijk dat het een ‘onvoorwaardelijk’ gebaar is.
Dus bijvoorbeeld: een paar euro toestoppen, ‘zomaar omdat ik van je hou’.
Een kledingstuk waarvan je weet dat hij het heel graag wil hebben voor hem kopen (ook al heeft hij kleedgeld).
Iets grappigs geven, mooi ingepakt.
Iets lekkers voor haar kopen wat zij niet verwacht.
Een mooi kaartje per post naar hem sturen.
Een bijzondere sandwich in haar broodtrommel.
Aandachtig en Onvoorwaardelijk
Bij het spreken van al deze talen is AANDACHT het sleutelwoord.
Positieve woorden, maar wel met aandacht gesproken. Iets voor of met hem doen, met volle aandacht. Met aandacht aanraken.
En…..ONVOORWAARDELIJK.
Dus NIET: ‘Ik geef je een glas cola als jij de afwasmachine uitruimt’.
Of: ‘We gaan samen naar de film, als jij je kamer opgeruimd hebt’.
Of: ‘Hou jij van mij? Dan hou ik van jou’.
Maar WEL: zonder voorwaarden en zonder iets terug te verwachten
Hoe ontdek je zijn/haar favoriete taal?
In het ebook ‘Spreek de taal van je kind’ heb ik beschreven hoe je de taal van je (jongere) kind kunt ontdekken. Enkele manieren:
a) De taal waarin hij met jóu ‘spreekt’ is vaak zijn favoriete taal. Geeft hij jou graag een knuffel? Zonder twijfel is ‘aanraken’ zijn liefdestaal. Zegt zij vaak: ‘Mam, pap, ik hou van je’, dan is de kans groot dat ‘positieve woorden’ haar favoriete taal is.
b) Datgene waar hij over klaagt kan te maken hebben met zijn liefdestaal.
‘Je helpt me nooit!’ (dienstbaarheid)
‘Je zegt nooit eens iets aardigs!’ (positieve woorden)
‘Ik krijg nooit iets van jullie!’ (attenties)
En bij tieners/pubers?
Een kind in deze leeftijdsfase heeft wisselende emoties, waardoor het moeilijk is om de favoriete taal te ontdekken.
Hij zegt iets, maar bedoelt iets anders. Hij wil niet dat je hem aanraakt, maar heeft misschien wel behoefte aan nabijheid. Hij reageert negatief op de vraag om iets samen te doen, maar zou dat wel het liefste willen.
Misschien weet je wat zijn favoriete taal was toen hij jonger was. Wellicht is dat nu nog steeds zijn liefdestaal. Belangrijk is dan wel dat je die taal in een ander ‘dialect’ spreekt. Want logisch dat hij nu niet dezelfde dingen wil horen die hij als kind hoorde. Hij wil namelijk een nieuwe, eigen identiteit vinden. Daar hoort ook een ander ‘dialect’ bij.
Dus bij de liefdestaal ‘Positieve woorden’ kun je i.p.v. ‘Wat heb je je kamer netjes opgeruimd’ zeggen: ‘Ik waardeer het dat je zo goed voor je spullen zorgt’, ‘Ik vertrouw je’ of ‘Ik heb respect voor je’.
En in plaats van te knuffelen (liefdestaal ‘Aanraken’), kun je je dochters haar invlechten, een partijtje stoeien of rugbyen.
Nog meer over de liefdestalen
Heb je voor eens en altijd dezelfde liefdestaal?
Afhankelijk van de leeftijdsfase kan de voorkeur voor een taal veranderen. En misschien is er niet één, maar zijn er twee of meer talen waar je extra gevoelig voor bent.
Als ik de favoriete taal weet, moet ik dan alléén die taal spreken?
Hoewel het belangrijk is dat je vooral communiceert in de favoriete taal van je kind, blijf ook de andere talen spreken. Hij krijgt daardoor een voorbeeld én de vaardigheid om alle talen naar anderen te gebruiken.
Dus een lekkere maaltijd voor hem maken, maar hem ook leren zelf te koken. Iets voor hem repareren, maar hem ook laten helpen met het repareren van zijn fiets.
En….de valkuil
Als jij ervan houdt om samen een activiteit te doen, is waarschijnlijk jouw eigen liefdestaal ‘samen zijn’. Je denkt of hoopt misschien dat je zoon of dochter dat ook leuk vindt. Maar dat is lang niet altijd zo.
En als jij dol bent op knuffelen (liefdestaal ‘aanraken’) kan het best zijn dat je kind er niks aan vindt omdat ‘aanraken’ niet zijn taal is.
Je moet dus de taal van de ANDER spreken. En dat vraagt om bereidheid. Ben jij bereid om te ontdekken wat de taal van de ander is? En om die taal ook te spreken? Ook al is het niet helemaal wat bij jou past?
Zijn/haar eigen weg, mét verbinding
Goed om je te realiseren: de taal van je kind weten én spreken is een manier om contact met hem te hebben. Juist in deze leeftijdsfase is dat belangrijk. Ook al gaat je tiener/puber zijn eigen weg, dan nog kan er verbinding tussen jullie zijn.
Meer informatie over de 5 liefdestalen?
Gratis ebook ‘Spreek de taal van je kind’ : extra informatie over de 5 talen, lekker beknopt, makkelijk leesbaar, met veel tips.
Het ebook al eerder aangevraagd? Sorry, via het formulier kan het dan niet nog een keer. Maar wel via de mail. Ik stuur het je snel toe.
Wat is jouw eigen liefdestaal? Ontdek het meteen via deze korte vragenlijst met 5 leuke situaties
Vind je dit leuk? Deel met jouw contacten