Veel stiefmoeders willen zichzelf absoluut géén stiefmoeder noemen. Om verschillende redenen.
Wat is er eigenlijk mis met dat woord?
Boos, lelijk en slecht
De meest bekende reden: het heeft een nare bijsmaak vanwege de beeldvorming vanuit sprookjes. Een stiefmoeder wordt daarin standaard als boos, akelig, lelijk en gemeen afgeschilderd. Maar…. moeten we dat als waarheid aannemen? Ons leven is (meestal) geen sprookje, het is toch absurd dat we ons dan laten beïnvloeden door sprookjesfiguren?
Verschillende versies van sprookjes
Het boek ‘Weg met de boze heks en de slechte stiefmoeder’ laat zien dat heksen en stiefmoeders in de oorspronkelijke versies van sprookjes krachtige, liefdevolle en wijze vrouwen waren. Vanaf 1857 veranderde dat. Toen kwam er een negatieve, boosaardige, wrede lading te liggen op deze personen, zoals stiefmoeder, heks, fee, oudste dochter. Overigens meestal vrouwen.
Niet persé gemeen
Dát is waarom veel mensen een hekel hebben aan stiefmoeders, althans aan het woord ‘stiefmoeder’.
En als je er toevallig zélf een bent, is dat behoorlijk vervelend……
In het nieuwe boek van Annine van der Meer
zijn enkele verhalen, zoals Doornroosje en Assepoester, herschreven. Stiefmoeders zijn daarin niet persé gemeen, maar ook gewoon aardig, sterk en behulpzaam.
Precies zoals het oorspronkelijk
bedoeld was.
Vervanging van het woord STIEFmoeder
Dankzij sprookjes worden er alternatieven bedacht ter vervanging van STIEFmoeder:
bonusmoeder
cadeaumoeder
liefmoeder
tweede moeder
nieuwe moeder
weekendmoeder
aanwaaimoeder
nepmoeder
bijmoeder
zorgmoeder
plusmoeder
hulpmoeder
reservemoeder
kunstmoeder.
Ik gruwel van de meeste van deze woorden. Ze dekken wat mij betreft niet de lading of ik vind ze stom en lelijk. En bovendien: hoe noem je dan je stiefkinderen: liefkinderen, tweede kinderen, nepkinderen, reservekinderen?
Alternatieven voor stiefMOEDER
Een andere reden waarom mensen het woord stiefmoeder niet willen gebruiken, is niet zozeer ‘stief’, maar ‘MOEDER’. Want het is ontegenzeggelijk een feit: je bent niet de moeder van je stiefkinderen. Dus is het verwarrend, ongemakkelijk, vervelend of gewoonweg niet juist om het woord stiefmoeder te gebruiken. Hetzelfde geldt voor stiefKINDEREN; het zijn namelijk niet je kinderen. En stiefGEZIN: je bent géén ‘gewoon’ gezin, geen kerngezin.
Wat denk je van……STIEF?
Logisch dus om ‘moeder’ te vervangen door…… ja door wat eigenlijk?
Ik hoorde de suggestie om alleen ‘STIEF’ te gebruiken, dus zonder moeder, vader, kinderen. En in plaats van stief- of samengesteld gezin kun je zeggen ‘stiefsysteem’.
En ikzelf?
Tot nu toe heb ik me (de aardige) stiefmoeder van mijn stiefdochter Roos genoemd. Ik heb daar zelf een goed gevoel over en iedereen snapt meteen hoe het zit. Toch voel ik ook wel wat voor alleen ‘STIEF’. Even wennen, dat wel. Maar eigenlijk klinkt het best goed en leuk: ‘Ik ben stief van 3 kinderen’. Of ‘Komend weekend komen de stiefs bij ons’.
Ieder haar eigen keus
Ingewikkeld, al die woorden, al die betekenissen, al die emoties die het oproept. Ieder heeft haar eigen unieke situatie, ieder ziet en voelt het anders. Dus….. gebruik lekker de woorden die jij prettig vindt en die goed voelen.
Kan ik je ergens mee helpen?
Moeders van een samengesteld gezin (en ook stiefs, stiefmoeders en bonusmoeders) die rust in huis willen in plaats van gedoe, ontspanning in plaats van ‘op je tenen lopen’ en die meer vertrouwen willen ervaren in zichzelf en het gezin, kan ik op verschillende manieren helpen.
Deze mogelijkheden zijn er voor jou
Een persoonlijk live of online gesprek.
Gratis e-gids “Stief zonder Stress’ – voor meer rust, ruimte en ontspanning.
Individuele opvoedopstelling – bekijk je situatie eens systemisch.
Geef een reactie