“Daar kan ik niet aan tippen. Ik zie al die moeders op social media gezellig bezig met zelfverzonnen bewegingsspelletjes, zelfgebakken cakejes, zelfgemaakte paasknutsels en zelfgezongen liedjes.
Het voelt alsof ik tekort schiet. Ik ben niet creatief, zéker niet sportief en helemáál niet muzikaal. En gezellig? Hmm, dat valt de laatste tijd in deze coronaperiode ook behoorlijk tegen”
Geeft niet!
Leg jezelf niets op, ieder doet wat zij wil en kan.
Er zijn nog zoveel andere waardevolle talenten, misschien ben jij daar heel goed in.
Zoals:
Je kind zien en horen. Echt kijken naar wat hij doet, echt luisteren naar wat hij vertelt.
Met volledige aandacht bij hem zijn. De hele dag is heus niet nodig, je telefoon een tijdje wegleggen doet al wonderen.
Ontdekken welke emotie er ónder zijn gedrag zit. Ruziemaken, zeuren, niks willen……gedrag staat nooit op zichzelf, er zit altijd een behoefte onder, misschien snakt je kind naar rust, geruststelling, aandacht.
En last but not least: je kind accepteren zoals hij is, ondanks zijn zorgelijke, lastige, strontvervelende gedrag. Deze tijd is anders, het kind is uit zijn ritme, hij voelt de spanning in huis, hij ziet dramatische beelden op televisie.
Hij heeft het nodig om thuis een veilige plek te ervaren, de ruimte te voelen om zichzelf te zijn met al zijn emoties, en te weten dat jij er voor hem bent.
Oké……met je eigen kinderen lukt dat misschien nog wel.
Maar hoe zit het met je stiefkids?
Meestal is dat een stuk lastiger, want:
– ze zijn niet ‘van jezelf’.
– je weet niet wat je als stiefmoeder mag en kan doen.
– je wilt hun moeder niet passeren.
– ze lappen de huisregels aan hun laars.
– ze lijken geen behoefte te hebben aan jouw aanwezigheid.
– het voelt alsof ze niet waarderen wat jij voor ze doet.
– je voelt je een vreemde in je eigen huis.
En zo zijn er nog veel meer redenen.
Maar….ook je stiefkinderen willen gezien en gehoord worden. Ook zij hebben een onderliggende reden waarom ze dit gedrag vertonen. Ook zij willen geaccepteerd worden.
En dan: what about yourself?
Wat voor je kinderen en stiefkinderen geldt, geldt ook voor jou: wat heb jij zélf eigenlijk nodig, diep van binnen? Kun jij dat zien en voelen? Kun jij jezelf accepteren met alles d’r op en d’r aan: je onzekerheid, je boosheid, je schuldgevoel?
Dat is lastig hè, ik ervaar dat zelf ook.
Voor elke moeder is het nu ’tanden op elkaar en volhouden’. En voor moeders van een samengesteld gezin is het allemaal nog ingewikkelder. Je hebt met meer mensen en talloze situaties te maken, je hebt veel aan je hoofd dat je bijna niet toe komt aan jezelf.
Toch is het juist belangrijk dat jij op de been blijft. Dus doe de dingen die je energie geven, zoek dingen die wél kunnen, pik je momenten van rust, sluit je een half uurtje op in de slaapkamer of badkamer, ga in je eentje een klein blokje om, vraag steun van je partner. Dat heb je nodig.
Hoe ik jou op afstand kan helpen
Maak een afspraak voor een online gesprek
Vraag het gratis ebook ‘Spreek de taal van je (stief-)kind’ aan
Vraag de gratis e-gids ‘Stief zonder Stress’ aan
Bekijk de volgende video’s:
Videoserie ‘Stiefboekentips’
Video ‘Rust aan tafel’ (systemisch bekeken)
Geef een reactie