Hij is net terug uit Cuba. Het was al een paar jaar geleden dat Emilio daar was, maar nu kon hij eindelijk zijn familie weer opzoeken. Een fijn weerzien met zijn oude, zieke vader, zijn zus en broer met hun gezinnen, en natuurlijk zijn dochter Rosio.
Wat hadden ze elkaar gemist, allemaal aan de andere kant van de wereld met een enorme oceaan tussen hen in. Regelmatig hebben ze contact via telefoon, whatsapp of videobellen, maar er gaat niets boven lijfelijk contact, urenlang bij elkaar zitten, kletsen en een glaasje rum drinken.
En ook al vond Emilio het na 4 weken weer fijn om naar mij en onze dochter Alissa terug te gaan, het afscheid in Cuba viel hem zwaar.
Hinken op twee benen
Een dochter in Cuba en een dochter in Nederland.
Zijn familie in Cuba en zijn vrouw in Nederland.
Altijd hinken op twee benen.
Je bent hier, maar verlangt óók naar daar. En andersom.
Steeds het gemis en het verdriet.
Ik kan het begrijpen. En ik kan het aanvoelen. Maar écht voelen zoals hij het voelt, kan ik niet.
Dat is misschien alleen mogelijk als je in precies dezelfde situatie zit.
Gemis in het samengestelde gezin
Ik moest denken aan stiefgezinnen, waar óók steeds weer afscheid genomen moet worden, elke week of elk weekend bij de ‘wissel’. Dat geeft gemis en verdriet bij zowel de kinderen als bij hun vader of moeder. Als moeder ken je dat gevoel heel goed als het gaat om je eigen kinderen.
Hoe is dat voor jou?
En als stiefmoeder? Voel je dan ook hoe het voor de stiefkinderen moet zijn als ze bij jullie zijn en ze tegelijkertijd hun moeder heel erg missen? Of als ze in het weekend komen en dan alleen maar tijd willen doorbrengen met hun vader (zonder jou) omdat ze hem gemist hebben?
En wat betreft je partner, kun je hem echt begrijpen als hij zijn kinderen mist? Of als hij het lastig vindt om in een bepaalde situatie een keuze te maken tussen jou en zijn kinderen? Juist omdat hij van jullie allemaal houdt?
“Ik snap het.
Ik begrijp het.
Ik voel met je mee.
Ik steun je”.
Wat fijn als je elkaar als partners kunt steunen. En fijn als de (stief-)kinderen merken dat hun gevoel serieus genomen wordt. Dat is zó waardevol.
Meer lezen, meer leren of hulp?
Gratis e-gids ‘Stief zonder stress’
Gratis StiefKLETS via zoom
Live of online gesprek met mij
Het Stiefkompas, online programma
Workshop ‘Rust en ruimte in het stiefgezin’
Delen met je contacten
Geef een reactie