Praktijk Trotse Moeders

Gelukkig Samengesteld Gezin

  • Home
  • Gratis
    • E-gids ‘Stief zonder stress’
    • StiefKLETS zoom
    • Ebook ‘De 5 liefdestalen’
  • Stiefgezin
    • Gesprek live/online
    • Stiefkompas
    • Gelukkig Samengesteld
    • Workshop ‘Rust en ruimte in stiefgezin’
  • Familieopstelling
    • Individuele familieopstelling
    • Workshop ‘Invloed van familiepatronen’
    • Ervaringen
  • Blogs
    • Stiefgezin en/of scheiding
    • Familiepatronen en familieopstelling
    • Opvoeden en ouderschap
  • Over Marga
    • Dit is Marga
    • In de media
  • Agenda
  • Contact

Samen lunchen: sleutel voor een succesvol stiefgezin

14 november 2019 Reageer

Blij met de stiefkinderen, een goed contact met de ex van haar partner, dat is voor veel moeders van een samengesteld gezin niet weggelegd. Als je het verhaal van Fien (45) hoort, klinkt het als een succesvol stiefgezin, maar het is niet vanzelf gegaan en ook zij heeft de nodige hobbels moeten nemen.

Fien heeft nu bijna tien jaar een relatie met Bart (52) die twee kinderen heeft, Eva (13) en Mick (15). Ex-vrouw Carla (50) speelt ook een rol in het verhaal. 

 
Fien, kun je iets vertellen over jouw rol in het gezin?

‘Die is heel speciaal. Daarmee bedoel ik dat het een andere rol is dan die van vader, moeder, tante, buurvrouw, oppas of juf. Als stiefmoeder maak ik de kinderen van mijn partner van nabij mee. Ik heb van begin af aan veel zorgende taken op me genomen, zodat mijn vriend fulltime kon blijven werken. Daardoor heb ik een bijzondere band kunnen opbouwen met mijn stiefs. Ze voelen helemaal eigen. 
Tranen in mijn ogen toen Mick op z’n vijfde voor school een tekening maakte met als thema ‘mijn gezin’, en toen zichzelf, papa, mama, zijn zusje én mij op die tekening zette. Die hangt dus nog te pronken in de kamer!’

 
Dat klinkt alsof je er voor de kinderen helemaal bij hoort?

‘Ja, maar tegelijkertijd realiseer ik me dat Barts kinderen niet mijn kinderen zijn. Bepaalde beslissingen vind ik daarom ook niet aan mij om te nemen. Daar hebben ze beide ouders voor.’

 
Zoals bijvoorbeeld?

‘Beslissingen op medisch of financieel vlak. Wel of niet laten inenten, hoeveel zakgeld ze krijgen, maar ook het aanschaffen van nieuwe kleding, schoolspullen etc, dat vind ik allemaal niet mijn taak.’

 
Zijn de kinderen altijd bij jullie?

‘De helft van de tijd zijn ze bij ons. Eigenlijk is de verdeling 60-60, omdat we ook veel dingen met Carla samen doen als ‘groter gezin’. Verjaardagen en feestdagen vieren we samen. Bart eet elke veertien dagen bij Carla, Mick en Eva, als hij de kinderen ophaalt. Nu de kinderen op de middelbare school zitten, komen ze vaker zelf even aanwaaien om iets op te halen.

Tijd voor mezelf
Ik ben er niet altijd bij. In de voorjaarsvakantie gaan Carla, Bart, Eva en Mick met elkaar op skivakantie. Het is fijn voor hen om dat samen te doen. Tegelijkertijd geniet ik dan van een weekje voor mezelf, want dat heb ik af en toe nodig om op te laden.’

 
Vaak is er weinig of geen contact is tussen moeder en stiefmoeder. Bij jullie lijkt dat anders te zijn?

‘Ons contact is erg goed, maar dat gaat niet vanzelf en is te danken aan alle partijen. Bart heeft, zeker in het begin van onze relatie, veel bemiddeld tussen Carla en mij om ervoor te zorgen dat we elkaar beter begrepen. Voor een moeder is een scheidingssituatie heel anders dan voor een stiefmoeder. Bart heeft een prominente rol gespeeld  door vragen te stellen en dóór te vragen: hoe komt het dat je iets op een bepaalde manier voelt of interpreteert? Hoe kunnen we de situatie aanpassen, zodat het voor de ander makkelijker wordt?’

 
Alles koek en ei dus?

‘Nou ja, er zijn ook wel stevige ruzies en ergernissen geweest hoor, het is echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik zeg weleens dat mijn relatie met Carla ‘erger is dan schoonfamilie’, omdat we nu eenmaal met elkaar te dealen hebben, of we het leuk vinden of niet. Maar die ruzies zijn uitgepraat en dat is zo waardevol! Want uiteindelijk willen we allemaal dat de kinderen in harmonie opgroeien en dat we zelf ook ontspannen met elkaar kunnen omgaan’.

 
Dat is echt bijzonder

‘Gelukkig denken Carla en ik op veel punten hetzelfde en staan we hetzelfde in het leven. Dat helpt ook om elkaar te begrijpen en het gesprek aan te gaan.

Communicatie is onze kracht
We zijn alle drie open in de communicatie naar elkaar, dat is onze kracht. Dit interview laat ik bijvoorbeeld ook eerst aan Bart en Carla lezen, zodat ik weet dat zij er allebei achter staan. Communicatie, écht luisteren naar elkaar, dat is echt het allerbelangrijkste’.

 
Hoe zag en ziet het contact er uit in de praktijk?

‘Bart is destijds bij mij ingetrokken en Carla besloot toen om in de buurt te komen wonen. Dat is praktisch voor het heen en weer brengen van spullen, maar ook fijn dat je snel bij elkaar kunt zijn als het nodig is.

succesvol stiefgezin door lunchen Samen lunchen
Toen de kinderen nog op de basisschool zaten, gingen Carla en ik elke week op woensdag samen lunchen. Dat kostte best veel tijd, maar zo konden we praktische dingen bespreken, zoals wat de kinderen gedaan hadden, welke activiteiten op de planning stonden en gewoon wat we zelf meemaakten.

Goede tip
Toen ik nog maar net stiefmoeder was, hoorde ik dat het voor moeders belangrijk is dat ze de eerste momenten met de kinderen meemaken: de eerste keer dat een vriendje komt spelen, de eerste keer wegbrengen naar een schoolreisje etc. Die tip heb ik goed in mijn oren geknoopt. En Carla was daar blij mee.

Eigen rol
Ik merk nu dat de kinderen op mij gesteld zijn en dat ook kunnen uiten als hun moeder erbij is. We hebben allemaal onze eigen rol en erkennen die rol van elkaar’.

 
Wat vind jij de leuke kanten van stiefouderschap?

De leuke kant vind ik dat je een wezenlijke rol kan spelen in het leven van de kinderen. Ik ben anders dan hun vader en moeder, heb andere kwaliteiten, dus van mij krijgen ze andere dingen mee.

Met en zonder
En ik vind het prettig om dagen mét en dagen zonder kinderen te hebben. Het is fijn als ze er zijn, maar als ze er niet zijn is het voor mij ook prima. Als ik de moeder van de kinderen was, zou dat waarschijnlijk anders voelen.

 
En wat zijn de minder leuke kanten? 

‘Dat het voor de kinderen bijna nooit compleet voelt: als ze bij de ene ouder zijn, missen ze de andere ouder. Zeker in de begintijd vond ik dat wel eens lastig. Dan was ikzelf helemaal gelukkig en bleek dat zij dat niet waren.

Ze miste mama
Eén voorval met Eva staat me nog helder voor de geest, omdat het me zo raakte en zo typerend was voor mijn rol in haar leven op dat moment. Ik stond op het schoolplein om haar en Mick op te halen. Zij was toen 6 of 7 jaar oud. Eva stapte de school uit, zag mij en barstte in huilen uit. Ze had zich in de dag vergist en had gedacht dat mama haar op kwam halen. Haar pijn sneed mij door de ziel en als ik eraan terugdenk voel ik het weer. Zo’n lief meisje met zo’n groot en wezenlijk verdriet. Het  was niet dat ze boos op mij was, maar ze miste mama. En ik begreep haar zo goed. Gelukkig liet ze zich wel door mij troosten.’

 
Een gezin heeft gewoontes en tradities. Hebben jullie dat als stiefgezin ook?

‘Tja, er is natuurlijk moederdag, waarbij de kinderen knutselwerkjes en cadeautjes geven aan hun moeder. Als stiefmoeder hoor ik er op zo’n dag niet bij. Dat vind ik best moeilijk.

Zelfverzonnen traditie
Wat wij in ons stiefgezin als traditie hebben, is dat de kinderen op onze zelfverzonnen stiefmoederdag met hun vader en mij een dagje naar de Efteling gaan. Zo maak je het ook meteen leuk om een stiefmoeder te hebben.’

 
Hoe kijk jij naar de kinderen? 

‘Ik vind ze lief, leuk, slim, grappig, verstandig en sociaal. Ik las ooit ‘De leukste mensen wonen gewoon bij je thuis’ en zo voelt het inderdaad voor mij. We hebben onze eigen humor samen en de kinderen zijn betrokken. Natuurlijk heb ik wel eens mijn opvoed-ergernissen (Altijd weer die rondslingerende sokken! De ontbijtboel die ze laten staan!), maar dat hoort erbij.’

 
En hoe kijken de kinderen naar jou? 

‘Als je doet wat Fien zegt, kan het best gezellig zijn’, zei Eva eens droogjes tegen een vriendinnetje, ter introductie. Ik moest toen zo lachen. De kinderen vinden mij streng, maar ze weten ook dat het functionele strengheid is. Ik wil ze bijvoorbeeld zo lang mogelijk laten spelen. Vlak vóór het eten geef ik aan dat ze nog tien minuten tijd hebben. Als ik dan zeg ‘nu opruimen, want we gaan eten’, dan moet dat ook meteen gebeuren, want dan is er geen speling meer.

Andere moeder
Ik was een keer met Mick en een vriendje van hem in de supermarkt. Het vriendje zeurde om snoep en stiefzoonlief zei droogjes: ‘Dat werkt niet bij Fien’. Het vriendje reageerde: O, bij je andere moeder wel dan?’ En Mick weer, met een grijns naar mij: ‘Volgens mij heb ik maar één moeder’.

 
En dat klopt ook

‘Ja zeker. Op dat moment voelde ik onze band heel sterk. Want het is waar, hij heeft maar één moeder, ik heb echt een andere rol. En ik ben trots op en dankbaar voor die rol. Ik hoef met niemand te strijden, heb mijn eigen band met de kinderen. En daarin word ik zowel door hun vader als hun moeder erkend en gewaardeerd.

Ik ben nummer 2
Voor de kinderen staan hun ouders op nummer 1 en dat lijkt me ook gezond. In de loop der jaren ben ik op nummer 2 komen staan, dat is het hoogst haalbare en daar ben ik tevreden mee.’

 
Wat zou je tegen andere stiefmoeders willen zeggen?

‘Vooral je realiseren dat je een ándere rol hebt dan de ouders, al doe je uiterlijk gezien precies hetzelfde. Juist in dat anders zijn zit een kracht: je gaat niet op de stoel van de vader of moeder zitten (en bent dus geen bedreiging voor hen) maar je bent óók iemand binnen het gezin waar rekening mee gehouden moet worden; je bent een gezinslid en niet de oppas of de schoonmaker.’

 
Fien, een mooie afsluiting: ‘in het anders zijn, zit een kracht’.
Dank je wel voor je verhaal!

Vanwege de privacy zijn namen en leeftijden gewijzigd.

 

Meer interviews met stiefouders lezen?

Adri adopteert zijn volwassen stiefkinderen
Inge wil hun 2 gezinnen niet mengen
Hanna is blij dat haar stiefgezin veel kinderen heeft
Een andere rol voor Wonnie: zij wordt stiefoma!

 

Heb je vragen over jouw (stief-)gezin? Ik kan je helpen met: 

Persoonlijk live of online gesprek

Gratis e-gids Stief zonder Stress

Gratis StiefKLETS, maandelijks via zoom

‘Traject Gelukkig Samengesteld’ 

 

Categorie: Blogs over scheiding en/of stiefgezin, Opvoedpepper Tags: gelukkigsamengesteld, Opvoedopstelling, samengesteldgezin, stiefgezin, stiefmoeder, stiefsucces

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis E-gids

Stief
zonder
Stress

Rust en ruimte in het stiefgezin

Stuur mij deze gratis E-gids!

Ik ga altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Meer daarover in mijn privacyverklaring →

Wat anderen zeggen, lees meer →

Na de familieopstelling was ik eerst erg moe. Maar daarna voelde ik ruimte komen, zeker ook in contact met de oudste. Kreeg bijvoorbeeld pas een compliment van haar, ik was blij verrast! Het bijzondere is dat familiepatronen me steeds meer opvallen. Niet alleen in mijn eigen gezin (dat is soms nog lastig), maar om me heen zie ik de patronen steeds duidelijker. Ik heb ook het gevoel dat de last een stuk lichter is.
Claudia, moeder van 3 dochters

Dank voor je ondersteunende berichten elke maand, ik lees ze altijd. Als stiefmoeder zit ik in een andere situatie dan veel andere vrouwen met een samengesteld gezin. Ik ben reuze gelukkig met de zoon van mijn man, die mij als moeder ziet. Door jouw stukjes besef ik iedere keer weer hoe dankbaar ik hiervoor ben”.
Bernadette (nu 65), al 35 jaar moeder van ‘stief’zoon en 29 jaar van eigen zoon

Ik ben na onze afspraak heel bewust bezig met het innemen van mijn ruimte. Wat ik tijdens de opstelling gedaan heb, namelijk de verantwoordelijkheid terugnemen en de last leggen waar het hoort, was al heel helpend. Ik ervaar nog steeds de rust hierin. Dank voor je support!
Vrouw, samengesteld gezin met 6 kinderen, waarvan 2 kinderen bij haar en haar partner wonen, en de andere 4 bij hun andere biologische ouder.

 

Ik vind de e-gids ’Stief zonder stress’ een super goed beschreven, herkenbaar, leerzaam, helpend, ondersteunend stuk! Fijn om te lezen en mezelf erin te herkennen. Het geeft mij (zelf)vertrouwen dat ik het goed genoeg doe.
Melanie Zwaan (42 jaar) stiefmoeder van jongens van 22, 18, 15 jaar, en moeder van een zoon en dochter (8 en 7 jaar). Haar man is vader van alle kinderen.

Wat een leuke en interessante e-gids! En makkelijk te lezen. Ik denk dat dit voor iedere stiefmoeder (met en zonder eigen kids) heel herkenbaar is en een goede houvast geeft. Had ik je maar 13 jaar eerder ontmoet toen ik stiefmoeder werd! Met de jongens heb ik een positieve ervaring, maar de e-gids ‘Stief zonder Stress’ zou een goede hulp geweest zijn in het contact met hun moeder.  
Linda (destijds 36 jaar met 2 stiefjongens van 8 en 6 jaar)

Ik ben heel blij met het effect wat de opstelling heeft gehad op mij.
En ik weet ook dat dingen niet zomaar verdwijnen. En dat het vraagt om constante oefening om wakker te blijven. Maar het helpt. Het geeft inzicht. Dank je wel!
Jocelyn, zoon 25, dochter 23
De opvoedopstelling bij Marga was iets wat ik al langer in mijn hoofd had om te doen, maar nu ineens was het er de tijd voor. Het was bijzonder om te doen. Het heeft veel losgemaakt en suddert nog door. De begeleiding van Marga heb ik als erg prettig ervaren. Veel luisteren en vragen stellen waar nodig, net om je dat stapje verder te helpen om inzicht te krijgen in het proces. Ik vind het zeker een aanrader.
Suzanne, 2 dochters (12 en 10 jaar)

Ik voelde me opgelucht door het telefonische inspiratiegesprek met jou. Dank je wel. Ook de extra informatie die je me daarna stuurde heeft me goed geholpen.
Leila, 3 puberkinderen

Wat een super tip in de Opvoedpepper. Ik heb mijn dochters geïnterviewd, het was leuk en verrassend. Bedankt!
Moniek, 2 dochters 19 en 17 jaar

Als ik de kwesties die jij in je praktijk behandelt niet ruimschoots achter mij had gelaten (voor zover dat überhaupt kan), zou ik zomaar willen bellen om aan de slag te gaan. Je nodigt wel uit!

Amanda Lang, 65 jaar, 2 volwassen kinderen

Nog bedankt voor ’t fijne gesprek vanochtend. Deed me goed om even te kunnen praten met een specialist!
Anne, moeder van 2 zoons (3 en 12 jaar), gescheiden
Er is echt iets veranderd bij ons thuis en ik ben er erg blij mee. Ik heb geen heftige ruzie meer gehad. Nogmaals bedankt voor de opvoedopstelling!
Desiree, alleenstaande moeder van 12 jarige zoon
Vond de opvoedopstelling een fijne en intense ervaring met veel inzichten. Het moet nog allemaal even landen, maar ik geloof dat er op veel vlakken iets veranderd is. Ik sta nu met een ander gevoel in het leven t.o.v m’n kinderen en m’n familie.
Anne, gescheiden moeder van twee zoons, 3 en 12 jaar
Deze lezing was een eerste kennismaking met Opvoedopstellingen. Het heeft mij erg geholpen om een goed beeld te krijgen van de werkwijze. Het maakt natuurlijk ook uit bij wie je de opstelling doet. Marga is een uitgesproken geschikte vrouw hiervoor, die rust uitstraalt en je op een warme, inspirerende wijze kan begeleiden.
Vrouw, 59, Delft

Interessante en concrete interactieve lezing, gegeven door gepassioneerde expert. Zeker een aanrader! Voor mensen die meer bewust willen worden van de dynamieken binnen het familiesysteem én hoe de problemen voorgoed opgelost kunnen worden. 
Aldona, 34 jaar

De opvoedopstelling die ik bij Marga heb gedaan was emotioneel en verhelderend. De last die ik niet langer hoef te dragen zorgt dat ik me lichter en ontspannener voel. Dit zal de relatie met mijn kinderen vast helpen verbeteren. Marga, bedankt voor je hulp!

Janneke (moeder van dochter 6 jaar, zoon 4 jaar)

Dank je wel Marga, voor je bevindingen en wijze woorden! Ik ben blij met de opstelling, die nog steeds na suddert!

Vrouw uit Rijswijk met 2 puberzonen

De familie opstelling die ik deed bij Marga was echt ‘powerful stuff’! In een paar uur tijd heb ik heel veel inzicht gekregen in bepaalde patronen in mijn vrouwelijke familielijn, en heb ik ook echt iets kunnen afronden. En het werkt ook door in hoe ik mijzelf zie als moeder, en hoe ik om wil gaan met mijn 3 dochters. Het is een zeer waardevolle stap in mijn proces geweest, ik heb er meer zelfvertrouwen van gekregen.
Christel, moeder van 3 dochters van 17, 15 en 11
Marga is te gast geweest in mijn Stiefmoedercafé om te vertellen over opvoedopstellingen en hoe deze kunnen helpen in je positie als stiefmoeder en/of de wijze van kijken naar en omgaan met je stiefkind(eren), partner, ex-partners en alle betrokkenen in en van het samengestelde gezin. Marga heeft mij en de deelnemende stiefmoeders hier nieuwe stof tot nadenken en inzichten over meegegeven. Dankjewel Marga! 
Jeanette Hultzer, 
stiefmoeder (-coach)
 
 

Ik heb het ebook direct gelezen. Het is duidelijk en behulpzaam, en met liefde geschreven. Het is voor mij een dagelijkse hulp.

Carolina (moeder van 2 kinderen) 

Wat een pakkende en uitnodigende Opvoedpeppers. Zo krachtig kwetsbaar dat ik me bij jou wel durf open te stellen. 

Esther, 2 zoons van 16 en 19 jaar

In een korte workshop ‘Spreek de taal van je kind’ (over de 5 liefdestalen) gaf Marga aan hoe je kunt zorgen dat je intenties treffender over komen. Verrassend! Je kunt de wederzijdse band versterken door de taal van je kind te herkennen en te spreken. Marga heeft me aan het denken gezet, en geïnspireerd om op zoek te gaan naar de taal van elk van mijn dochters. Dit werkt!

Frans, vader van drie volwassen dochters 

 

Ik was aangenaam verrast over de heldere, zeer toegankelijke lezing over opvoedopstellingen.
Door de herkenbare, dagelijkse voorbeelden was ik geboeid en betrokken. Bijzonder hoe Marga ons ‘meenam’ op een vlak waar zij duidelijk deskundig in is. Ik heb zelden een informatiebijeenkomst meegemaakt die mij al direct zoveel meegaf!
Mocht ik hulp of advies nodig hebben bij de opvoeding van mijn kids, dan zal ik zeker Marga daarvoor benaderen! 
Marcel, 2 dochters (16 en 13)
 
 

Ik heb twee sessies Spiegelkind en twee Opvoedopstellingen gedaan. Het gaf me onverwachte inzichten. Zeker de opstelling was iets wat ik al lang graag een keer wilde doen, maar dan zonder representanten. Deze methode gaf mij inzicht in patronen en familielijnen waar ik zonder deze beeldende manier geen zicht op had gekregen.  
Marga heeft me rustig en vakkundig door het proces begeleid. Bij haar was ik in goede handen. 

Anja de Vries

Ik heb een lezing van Marga  bijgewoond  en was  verrast!  Bij het woord ‘Opvoedopstelling’ dacht ik aan een standpunt van waaruit de opvoeding bekeken werd. Maar het betekent iets heel anders. Een Opvoedopstelling is slechts  één van de manieren waarop Marga je verder kan helpen en inzicht kan bieden. Ik was onder de indruk!

Mariëtte de Bruijn, moeder van 2 volwassen dochters 

 

Ook al is het even geleden dat ik de opvoedopstelling deed, het werkt door in positieve zin. De moeilijke situatie zelf veranderde niet, maar ik heb wel een meer ontspannen houding, een andere manier waarop ik er in sta. Dat doet de verhouding met m’n kind goed.   
Als ik het plaatje van de gelegde tegels voor me zie, komt de beleving weer duidelijk naar boven en ben ik me diep bewust van waar het in de grond om gaat.     

Marjolein, moeder van dochters van 14 en 18 jaar.

Indrukwekkend hoe een opstelling werkt. Je voelt het effect van gedrag en patronen bij de ander en jezelf, waardoor inzicht bijna als een bom inslaat. Wonderbaarlijk. Mooi. Bedankt! 
Susan, moeder van een dochtertje van 4 jaar

 

Je hebt mooie thema’s te pakken met je Opvoedpeppers. Ze geven me telkens een klein zetje. Dank voor je werk, Marga! 
K, moeder van 2 kinderen (16 en 14 jaar). 
 

Als collega was ik bij de lezing over Opvoedopstellingen. Een mooie methode waar je op zoek gaat naar het ‘niet weten’. Er ontstaan nieuwe bewegingen en energiestromen, waardoor je stappen kunt zetten, mogelijkheden tot groei. Het vinden van een eigen plek maakt je sterk.

Stieneke Sijtsma, supervisor/coach bij Sijtsma Advies, moeder van 3 kinderen (25, 24, 20)

 

Dankzij de Opvoedopstelling heb ik meer begrip gekregen voor mijn moeder en hoe mij dat beïnvloedt in mijn rol als dochter én als moeder. Ik kan nu beter loslaten en accepteren, waardoor de relatie met mijn dochter een stuk beter wordt. 

Jeannette, 52 jaar, moeder van 2 kinderen (16 en 19)

Het begon met een warm welkom in de fijne ruimte. Je verhaal over Opvoedopstellingen in combinatie met de voorbeelden was heel interessant en duidelijk, en maakte nieuwsgierig naar de echte ervaring van een Opvoedopstelling. Als ik een concrete en dringende vraag heb, dan weet ik je te vinden!  

Simone, moeder van 3 kinderen (14, 16 en bijna 18 jaar)

 

 

Als collega heb ik bij Marga de lezing over Opvoedopstellingen meegemaakt.
Zonder twijfel zou ik iemand naar haar doorverwijzen!
Patricia Kortekaas, kindercoach ‘In de Dagelijkse Praktijk’ en moeder van 2 grote zonen.

 

De opstelling bij Marga heeft me bewust gemaakt van mijn moederrol. Het heeft me geholpen om de juiste plek in te nemen door achter mijn dochter te gaan staan en haar te steunen. De last die op haar lag heb ik teruggenomen en de lasten die niet bij mij hoorden heb ik losgelaten. Hierdoor is het patroon tussen mij en mijn dochter veranderd.

Marian, 55 jaar, moeder van
3 (bijna-) volwassen dochters

 

Ik vond de opstelling intens, maar voelde me veilig begeleid door jou. Ik werd me bewust van gevoelens die me in de weg zaten bij het contact met mijn zoon (en vader). Ik laat nu krachtiger zien wie ik ben, en dat heeft ons contact verbeterd.
Margriet, moeder van zoon (9) en dochter (5)

 

Na de Opstelling ging ik ‘opgeruimd’ naar huis!
Jacqueline, moeder van een dochter (15) en een zoon(13)

Door de Opvoedopstelling voelde ik me voor het eerst vrij!
F, 33 jaar, moeder van een zoon van 14 en een dochter van 12

Ik heb ontdekt hoe vaak ik de hele dag aan het oordelen ben. En hoe belangrijk het is om me daarvan bewust te zijn. Ik kijk nu opener naar mijn kinderen (én naar mijn man!)
J, 28 jaar, moeder van zoontjes van 1 en 3

Met de Spiegelkind-oefening heb ik gemerkt dat niet alleen mijn kinderen een spiegel voor me zijn, maar ook mijn ouders. Dat was best confronterend!
J, 46 jaar, moeder van een dochter van 13 en zoon van 11

Wat kun jij goed observeren; je hebt meteen de ‘point’ te pakken!
P, 44 jaar, moeder van een dochter van 5 jaar

 

 

 

 

Ik vond de oefening waarin je letterlijk in de voetstappen van iemand anders ging staan,
heel verrassend. Daardoor kon ik me beter inleven in de ander. Ook mijn puberkind staat anders in de wereld dan ik. Het was een goede confrontatie om me hier opnieuw bewust van te worden.
E, 52 jaar, moeder van een dochter van 13

 

 

Privacyverklaring            Algemene Voorwaarden

© 2022 Praktijk Trotse Moeders | Ontwerp & realisatie: Marleen de Korver Webcommunicatie ★ WordPress