Daar zit ze. Joke, 58 jaar, moeder van drie volwassen zoons. Een beetje in elkaar gedoken op de stoel, waardoor ze nóg kleiner lijkt. Schoorvoetend vertelt ze dat ze moeite heeft met het maken van contact. Ze heeft weinig zelfvertrouwen en voelt zich minderwaardig aan anderen, ook in het contact met haar zoons. Ze heeft er dagelijks veel last van.
Spannend
De week hiervoor heeft ze aangegeven dat ze door middel van een individuele familieopstelling wil onderzoeken waar dit vandaan komt. Super spannend vindt ze het, maar ze wil nu eindelijk duidelijkheid.
Verschillende leeftijdsfases
Ik vraag haar om intuïtief een vloertegel voor zichzelf te pakken en in de ruimte te leggen. Vervolgens doe ik de suggestie om in een halve cirkel vóór zich, stuk voor stuk vloertegels voor haar verschillende leetijdsfases neer te leggen. Dus: haar tijd in de baarmoeder van haar moeder, haar babytijd, zichzelf als kleuter, zichzelf als schoolkind, puber, jongvolwassene en als oudere volwassene.
Warm en veilig
Joke kijkt vanaf haar huidige plek naar de eerste vloertegel. ‘Hoe gaat het met jou, daar in de baarmoeder?’ vraag ik. Joke antwoordt: ‘Wel oké, lekker warm en veilig’.
Moedermelk vol tranen
Bij de tweede tegel stel ik weer de vraag ‘Hoe gaat het met de kleine Joke als baby?’ Ik hoor haar slikken. En met een dun stemmetje zegt ze: ‘Alléén, ik voel me alleen, niet fijn, niet veilig. Mijn vader was altijd met andere dingen bezig. Mijn moeder was er wel, die gaf me borstvoeding, dus ik was dichtbij haar. Maar het was moedermelk met tranen….’
Te veel verdriet
Op het moment dat Joke dit zegt, stromen de tranen over haar wangen. Vlak voordat zij geboren werd, is haar oudere broertje omgekomen bij een ongeluk. Haar ouders werden helemaal in beslag genomen door hun verdriet. Joke heeft de tranen van haar moeder letterlijk gevoeld én geproefd.
De essentie
Ze heeft daardoor altijd het gevoel gehad dat ze niet welkom was, dat ze niet gezien werd, dat er altijd iemand was die belangrijker was dan zij. Dit inzicht vanuit de opstelling komt he-le-maal binnen bij Joke. Dit is de essentie. Hier gaat het al haar hele leven over. Dit is de oorzaak van haar gevoel: in haar jeugd, in haar puberteit en later, zelfs nú nog op haar 58e.
Individuele familieopstelling
Een familieopstelling geeft helderheid over de oorzaak van emoties en gedrag. Hierdoor kun je op een andere manier tegen eerdere en huidige situaties aankijken.
Workshops en presentaties
Regelmatig begeleid ik de workshop ‘Van je familie moet je het maar hebben’.
Géén complete opstelling, maar kleine oefeningen waardoor je kan ervaren wat een individuele familieopstelling is en hoe die werkt. Interactief en inzichtgevend.
Ook geef ik vaak de (online) presentatie ‘In elke familie is weleens wat’.
Over de achtergrond en werking van (individuele) familieopstellingen. Informatief en verhelderend.
Geef een reactie