Mijn eerste ervaring
‘Ga eens mee, dit is echt iets voor jou!’ Een paar vrienden wilden me meenemen naar een familieopstelling. Maar het leek me niks: zweverig gedoe en ik hield niet van toneelspelen. Ze bleven aandringen. Na een jaar werd ik toch nieuwsgierig en ging eindelijk een keer als representant naar een opstelling.
Ik was verrast, verbaasd en danig onder de indruk. Van een toneelspelletje was absoluut geen sprake. En zweverig? Het was ongrijpbaar en bijzonder, maar wel helemaal ’to the point’. Ik had (ook als representant) voor mezelf direct helder welke parallellen er waren tussen mijn moeder, mijn dochter en mijzelf. Wat een intrigerende methodiek. Hier wilde ik méér van meemaken.
Mijn overleden broertje
Ik ben de oudste van 6 kinderen, maar de rol van ‘oudste’ paste me niet echt lekker.
Tijdens een individuele opstelling, waarin ik mijn broers en zussen een plek gaf in de ruimte, voelde ik opeens heel duidelijk: mijn heel jong overleden oudste broertje hoorde er ook bij.
Dat had een enorme impact. Mijn broertje had als eerstgeborene zijn plek in het systeem, waardoor ik automatisch een andere plek kreeg. Ik was opeens niet meer de oudste, maar de tweede in de rij. Dat lijkt logisch en simpel, maar het gaf een compleet ander én bevrijdend gevoel. Nu klopte het!
Overgrootmoeder
De oudere vrouwen in mijn familiesysteem hebben nog steeds invloed op me. Tijdens een speciale ‘voorouderopstelling’ plaatste ik mezelf, mijn moeder, oma, overgrootmoeder, overovergrootmoeder in één lijn achterelkaar. Met de ene vrouw voelde ik een warme liefdevolle band, terwijl ik met de ander nauwelijks connectie had. Zo bijzonder om lijfelijk te ervaren dat ik deel uitmaak van deze vrouwenlijn in mijn familiegeschiedenis. Dat ik zelfs uit hen allen voortgekomen ben. En dat ik me warm gesteund voel door sommige van mijn voormoeders.
Ruimte voor mijn pad
Mijn lieve vader is 9,5 jaar geleden overleden, ik mis hem nog regelmatig. Toen ik een individuele opstelling deed, ontdekte ik tot mijn verbazing dat ik nog steeds ‘wachtte’ op zijn goedkeuring om mijn eigen weg te gaan.
Natuurlijk weet ik (bewust) dat ik dat eigen pad gewoon kan lopen. Maar op een dieper, onbewust niveau was er iets wat me tegenhield, de toestemming van mijn vader. Door dit te ervaren, het gevoel te erkennen en het te uiten, ook naar mijn vader, werd het een stuk lichter. En kwam er ruimte om mijn eigen pad in te slaan.
Gezamenlijke geschiedenis
Door al deze ervaringen realiseerde ik me dat mijn familiegeschiedenis de wortel is van mijn bestaan. Bovendien is er een doorgaande stroom: ook mijn dochter maakt deel uit van hetzelfde systeem. En later zullen háár kinderen hier ook bij horen en de -zoete of zure- vruchten plukken van onze geschiedenis.
Mijn verantwoordelijkheid
Ik voel dat ik een verantwoordelijkheid heb t.o.v. degenen die na mij in de familie komen. Als ik (onbewust) ervaar dat er in het systeem iets wringt of blokkeert, dan ben ik de persoon die een stap kan/moet zetten.
Ik kan met een opstelling helderheid brengen, een patroon doorbreken en de weg vrij banen voor mijn dochter en mijn latere kleinkinderen. Zodat de energie en liefde vrijuit kan stromen en zij geen last zullen hebben van een onterechte emotionele erfenis.
Mijn hart ligt bij kinderen en dáárom werk ik met ouders
Als holistisch gezinstherapeut is dit al jarenlang mijn motto. Na mijn persoonlijke indrukwekkende ervaringen met systemisch werk, was het voor mij duidelijk dat ik deze manier van werken ook wilde gebruiken met mijn cliënten. Dus volgde ik in 2014 de training ‘Individuele Opvoedopstellingen’ bij Marianne Langemeijer.
Individuele Opvoedopstelling
Ondertussen heb ik veel ouders begeleid d.m.v. een Individuele Opvoedopstelling. Het is een effectieve methode, waar de meeste ouders liefdevol door geraakt worden. Ik gebruik vloertegels om de situatie beeldend te maken. Cliché, maar heel waar: ‘Een beeld zegt meer dan 1000 woorden’.
Waar ouders mee worstelen
De ouders die bij mij komen maken zich vaak zorgen over hun kind, b.v: Hij zit niet lekker in zijn vel. Zij wil niet naar school. Hij doet alsof hij de baas is.
Andere ouders hebben vragen over zichzelf, zoals: Waarom kan ik geen grenzen stellen? Hoe komt het dat ik zo snel boos ben? Er is iets maar ik weet niet wat.
Steeds vaker maken gescheiden ouders, stiefouders en adoptieouders een afspraak. In deze situaties spelen veel lijntjes en emoties, b.v: Hoe moet ik omgaan met de ex van mijn man? Mijn stiefdochter accepteert me niet. Mijn geadopteerde zoon is heel onzeker.
Duidelijkheid, balans en harmonie
Soms lijkt een (opvoed-)situatie erg ingewikkeld.
Een Individuele Opvoedopstelling maakt duidelijk wat er onder de oppervlakte (systemisch) aan de hand is, en hoe het gezin weer in balans en harmonie kan komen.
Ik ben dankbaar dat ik ouders op deze manier kan ondersteunen. En het mooiste is: juist de kinderen worden hiermee (indirect) geholpen.
Meer informatie over Individuele Opvoedopstellingen?
Lees hier meer over deze liefdevolle en effectieve methode.
Kom luisteren en ervaren tijdens een interactieve lezing over individuele opvoedopstelling.
Liever een gesprek? Een afspraak maak je hier makkelijk.
Geef een reactie