Praktijk Trotse Moeders

Familieopstelling en Stiefadvies

  • Home
  • Familieopstelling
    • Individuele familieopstelling
    • Workshop over familiepatronen
    • Gesprek
    • Ervaring van anderen
  • Stiefgezin
    • Stiefkompas online
    • 4 Stiefpakketten
    • Workshop over stiefgezin
    • Gesprek live of online
  • Gratis
    • E-gids ‘Stief zonder stress’
    • Ebook ‘De 5 liefdestalen’
  • Blogs
    • Familiepatronen en familieopstelling
    • Stiefgezin en/of scheiding
    • Opvoeden en ouderschap
  • Over Marga
    • Dit is Marga
    • In de media
  • Agenda
  • Contact

Wat een baby al heeft meegemaakt als hij nét geboren is

20 december 2018 Reageer

Voorbij grenzen

Heb jij dat ook weleens: dat je iets hoort, leest of meemaakt waar je zó door geïnspireerd raakt dat het je niet meer loslaat? Ik had dat laatst. Ik was bij een superboeiende lezing van Anna Verwaal bij Interakt, een centrum voor meergenerationele therapie. Huh? Wát voor therapie? Het woord zegt het eigenlijk al, deze therapie gaat voorbij de grenzen van generaties. Er wordt dus niet alleen gekeken naar MIJ, maar ook naar vorige generaties; naar mijn moeder, mijn grootmoeder en misschien nog verder terug.

Een bijzondere reis

De lezing die ik bijgewoond heb, heette ‘Conceptie, zwangerschap en geboorte, de reis die ons leven bepaalt’. Die titel raakte me diep. Daar zat voor mij een grote waarheid in.

Invloed op de baby

De omstandigheden waaronder en de manier waarop conceptie, zwangerschap en geboorte plaatsvinden, heeft grote invloed op de baby en zijn verdere leven. 

Hoe dan?

Conceptie

Wat te denken van de conceptie: was die het gevolg van een liefdevolle happening of een vreselijke verkrachting?

Zwangerschap

En de zwangerschap, hoe is die verlopen: heeft moeder gerookt, alcohol gedronken of bepaalde medicijnen gebruikt? Heeft zij misschien veel pijn of stress gehad? Of was het voor haar een rustige, fijne periode waarin zij al contact met haar ongeboren kind had? 

Bevalling

Wat betreft de bevalling: welke ervaring heeft de moeder gehad? Was het extreem zwaar, had ze angst vanwege een eerdere bevalling die fout gegaan was? Was het een thuisbevalling, koos zij bewust voor een ziekenhuisopname of was het een angstige spoedbevalling? Ging het op een natuurlijke manier, moest het via een keizersnee of kwam er een tang of een vacuümpomp aan te pas?

Geboorte

De invloed van de geboorte op de baby

Hoe is de geboorte geweest voor de baby? Was het pad door eerdere bevallingen al letterlijk voor hem gebaand of heeft hij enorm moeten vechten om geboren te worden? Sowieso ervaart een baby stress tijdens de geboorte. En dan vlak daarna. Werd het kindje weggehaald bij de moeder en in een couveuse gelegd, aan slangetjes, met veel licht en zonder warme aanraking? Of had de baby het geluk van een fijne ervaring van warm huid- op huidcontact en een vertrouwde geur?

Familiesysteem

Deze hele reis heeft invloed op de baby en de rest van zijn leven. Ik ben er van overtuigd dat het nog verder gaat. Vader en moeder hebben allebei afzonderlijk een familiesysteem waar zij een bepaalde plaats innemen en waar zij een rugzak dragen, van henzelf of van iemand anders uit het familiesysteem. Dit kan (onbewust) aan een kindje doorgegeven worden.  

Overleden broertje

Ook ik ben gevormd door de reis vóór de geboorte. Ik heb een ouder broertje gehad, dat één dag na zijn geboorte overleed. Ik heb hem dus niet gekend, maar ik heb wel altijd het gevoel gehad dat ik het verdriet, de onzekerheid en de angst van mijn ouders ervaren heb. Zij hebben immers na het overlijden van hun zoontje veel emotie en stress in hun lijf meegedragen. Dat ik dat als baby in de baarmoeder voelde is iets ongrijpbaars, maar dit thema heeft me altijd beziggehouden en geëmotioneerd.

De oudste of de tweede? 

Een van de eerste keren dat ik een (familie-)opstelling meemaakte, werd de impact van het overlijden van mijn broertje me pas echt duidelijk. Ik ben de oudste in de broers- en zussenrij, tenminste…. dat dacht ik altijd. Ondertussen had ik steeds ervaren dat de ‘rol van oudste’ niet bij me paste. Tijdens de opstelling voelde ik voor de allereerste keer vanuit het diepst van mijn hart dat ik niet de oudste was, maar de tweede; ik had immers nog een ouder broertje. Dat hij overleden was, maakte geen verschil; een (familie-)systeem is pas harmonisch als iedereen, dus ook een overledene, erbij hoort én als ieder op de geëigende plek staat.

Verandering 

De familieopstelling heeft flink wat veranderd. Ik stond vanaf die tijd op de juiste plaats én ik had een oudere broer, iets wat ik altijd al gewild had.

Individuele Opvoedopstellingen voor ouders

Mede door deze ervaring ging ik in mijn praktijk ouders begeleiden d.m.v. Individuele Opvoedopstellingen. Mijn hart ligt bij kinderen en dáárom werk ik met ouders. Mijn missie is dat kinderen een goede basis hebben zonder dat zij de ’rugzak’ van hun ouders of grootouders hoeven te dragen.

Individuele Opstelling voor zwangere vrouwen

Opstelling met zwangere vrouwen

Om die reden doe ik óók opstellingen met zwangere vrouwen. Met aanstaande moeders die weten dat zij vanuit hun familiesysteem een last dragen. Maar ook met vrouwen die het gevoel hebben dat zij door ‘iets’ in hun familiesysteem belemmerd worden, maar niet weten wat dat is.

Een goede start voor de baby

Door middel van een Individuele Opstelling kunnen eventuele verstoringen in het familiesysteem nog vóór de bevalling opgehelderd worden en kan het kindje een goede start krijgen.  

Informatie?

Meer lezen over Individuele (Opvoed-)opstellingen
Naar een presentatie over Opvoedopstellingen komen
Contact opnemen met Marga

 

Categorie: Blogs over familie, familiepatroon en familieopstelling, Opvoedpepper Tags: geboorte, Individuele Opvoedopstelling, invloed op baby, zwangerschap

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over familieopstellingen

https://youtu.be/hSjFBAOK960

Privacyverklaring            Algemene Voorwaarden

© 2023 Praktijk Trotse Moeders | Ontwerp & realisatie: Marleen de Korver Webcommunicatie ★ WordPress