Kort geleden was ik bij een bijeenkomst van ‘Broederziel’ een organisatie voor en door mensen die een broer of zus verloren zijn. Ik hoorde ontroerende verhalen over geliefde zussen en broers (groot en klein) die er nu niet meer zijn.
Het leek mijn verhaal
Zelf werd ik geraakt door het verhaal van iemand wiens broertje overleden was, heel kort na de geboorte. Het had mijn verhaal kunnen zijn: mijn oudste broertje is ook binnen een dag na de geboorte overleden.
Snel weer zwanger
Je kunt je voorstellen hoe dat voor mijn ouders geweest moet zijn, hoeveel pijn dat gegeven heeft. De gynaecoloog raadde hen aan om zo snel mogelijk weer zwanger te worden, dan zouden ze er ‘sneller overheen zijn’.
Ik was het volgende kindje
Ik heb mijn broertje nooit gekend maar zijn overlijden heeft, op verschillende manieren, een grote invloed op mij gehad. Ik voelde al tijdens de zwangerschap het verdriet, de onzekerheid en angst van mijn ouders. Mijn plek in de broers- en zussenlijn is heel lang onduidelijk geweest: ik was de oudste, maar toch ook niet. En het heeft ongetwijfeld een rol gespeeld bij de keuze voor mijn werk: het is niet voor niks dat ik doe wat ik doe.
Waarom ik dit vertel?
Omdat iedereen, vader en moeder, stiefouder, kind of stiefkind, last kan hebben van de gevolgen van ‘iets in het familiesysteem’. Of het nu een overlijden is of een scheiding, fysieke of emotionele afwezigheid van vader of moeder, het geloof, oorlogs- of andere heftige ervaringen.
Emoties
Een gebeurtenis in de familiegeschiedenis, zelfs als dat in een eerdere generatie speelde, maakt dat rollen, taken en verantwoordelijkheden voor ieder in het gezin kunnen verschuiven, wat óók tot uiting kan komen in bepaalde emoties en gedrag in het latere volwassen leven.
Gezin en stiefgezin
Je bent boos omdat de stiefkinderen niet naar je luisteren. Je voelt je machteloos omdat het anders gaat dan je zou willen. Je voelt je schuldig omdat je je eigen kinderen niet genoeg aandacht kan geven. Je schaamt je omdat je de stiefkinderen niet zo leuk vindt.
Wil je het anders?
Baal je er van dat je steeds weer in die valkuil valt? Voel je je rot over je reactie naar je (stief-)kind? Zou je het anders willen? Het is het onderzoeken méér dan waard. Dan ontdek je wellicht de wérkelijke oorzaak van je emoties.
Zoals misschien:
* ‘Niemand luistert naar me’ (dat dacht ik ook al toen ik klein was)
* ‘Ik wil bepalen hoe het gaat’ (net als ik dat vroeger ook al wilde)
* ‘Ik doe het niet goed’ (dat hoorde ik als kind ook altijd)
* ‘Ik wil mijn partner niet delen met de stiefkinderen’ (ik wilde vroeger ook mijn ouders voor mij alleen hebben).
Het familiesysteem is de basis
Dat heeft zoveel impact op wat we nú voelen en hoe we nú reageren, dat ik er in mijn leven niet om heen kan. En dus is het ook in mijn werk een belangrijk aandachtspunt. Ik help mijn cliënten de oorzaak vinden van wat er op dit moment speelt, en die oorzaak ligt vaak (bijna altijd) áchter hen.
Meer weten?
Wil je hier meer over weten met betrekking tot jouw rol als moeder of stiefmoeder?
Er zijn veel mogelijkheden die jou verder kunnen brengen.
Een live of online gesprek
Workshop ‘De uitdaging van een samengesteld gezin’
Presentatie ‘In elke familie is weleens wat’
Individuele Familieopstelling
Deel met jouw netwerk
Geef een reactie