Komt dit je bekend voor?
Je hebt een drukke dag. Er moet van alles, en je hebt het gevoel dat je achter jezelf aanloopt. Je kind is huilerig en druk. Als zij dan eindelijk in bed ligt en jij alleen nog maar op de bank wilt zitten, klinkt het: “Mam, ik kan niet slapen!”. Je bent geïrriteerd en reageert ongeduldig. Waar je later spijt van hebt.
Je zoontje wil na schooltijd nooit buiten spelen en zit het liefst binnen computerspelletjes te doen. Jij zou graag zien dat hij naar buiten gaat en dat hij contact heeft met andere kinderen. Je maakt je zorgen om hem en je bent geïrriteerd.
Durf jij?
In beide gevallen wordt er bij jou iets geraakt. Waardoor maak jij je precies zorgen of wat maakt jou echt boos en ongeduldig? Durf jij in de spiegel te kijken?
Komt het door haar?
In het geval van je huilerige dochter kun je je afvragen of die irritatie bij jou werkelijk door haar komt. Of is er misschien iets vervelends op je werk gebeurd, had je een moeilijk telefoontje, ruzie met je partner of is de pan met macaroni aangebrand? Of wellicht is het een ongrijpbare en onverklaarbare emotie.
Onder de oppervlakte
Kinderen voelen dat haarfijn aan. Wat er onder de oppervlakte speelt is meer voelbaar dan wat je doet en zegt. En je dochter zou dat best eens terug kunnen spiegelen door haar huilerigheid. Om jou erop te wijzen dat je mag kijken wat er aan de hand is in je eigen leven en wat je eventueel zou kunnen veranderen.
Wat is het werkelijk?
Wat betreft je zoon: is het dat jij vroeger geen vriendinnetjes had en wil je hem behoeden voor de pijn en de eenzaamheid? Vind je het belangrijk dat hij lichaamsbeweging heeft en frisse lucht? En baal je ervan dat hij zoveel achter het beeldscherm zit? (eerlijk zeggen: hoe vaak zit jijzelf eigenlijk achter een beeldscherm?) Of wellicht ben je jaloers op hem omdat hij lekker zijn gang gaat terwijl jij aan zoveel verplichtingen moet voldoen. Of ben je boos op jezelf omdat je geen grens kunt stellen. Wat is het werkelijk? Wat ‘vertelt’ jouw zoon met zijn gedrag over jouw leven?
Het is ook van jou
Datgene wat jou raakt is ook van jou. Het is iets wat je herkent, iets wat al lange tijd in je cellen is opgeslagen, waarschijnlijk ontstaan in je vroege jeugd. De herkenning van dat oude gevoel kom je op latere leeftijd iedere keer weer tegen in verschillende situaties. Vooral bij je kind.
Leuke spiegels
Naast de dingen die je niet leuk vindt aan je kind, zijn er natuurlijk ook veel dingen waar je blij van wordt en wat je fijn vindt. Ook dát zijn spiegels. Die leuke eigenschappen van je kind heb jij misschien ook. Of zou je juist meer kunnen ontwikkelen.
Spiegelkind
Wil je weleens weten waarom je kind bepaald gedrag vertoont en wat hij daarmee aan jou wil zeggen? Ik kan je daarmee helpen d.m.v. de methode ‘Spiegelkind’. Interesse? Neem contact met me op.
Geef een reactie