Halverwege de berg kón ik niet meer. Als ik een bijltje had, zou ik het erbij neergooien……. Ik ben gek op de bergen in Oostenrijk, maar dit was wel een hele hoge en steile. Tel daarbij op mijn pijnlijke knieën, tegenvallende conditie en de bijna tropische temperaturen. Als ik geen doorzettingsvermogen had gehad, dan was de kans dat ik ooit boven was gekomen 0,0%.
Maar het lukte! Een gestage pas, regelmatige pauzes, mentale steun van mijn medewandelaars en vooral het overweldigende natuurschoon hielden me letterlijk op de been. Met als beloning de top van de berg: voldoening vanwege het bereikte doel, een geweldig uitzicht, en eindelijk ontspanning!
Tijdens deze enerverende tocht was ik vooral bezig in het hier en nu: het zetten van de ene na de andere stap, het reguleren van mijn ademhaling.
Maar ik was me ook bewust van de parallel met opvoeden. Soms lijkt je opvoedsituatie op de hoogste berg. Het beklimmen van die berg bestaat uit vallen en opstaan, en veel bloed, zweet en tranen. Het voelt alsof er geen uitzicht is op een oplossing, het lijkt alsof je nooit boven komt. Daarentegen zijn er ook periodes waarin het je makkelijk afgaat: het loopt soepel, je kan genieten en schijnbaar zonder moeite bereik je je doel.
Hoe komt dat? Waarom loopt het dan wel lekker?
5 TIPS om een Opvoedberg te kunnen beklimmen (met tip 6 als BONUS!)
1. Hou voor ogen wat jouw ‘ top van de berg’, jouw focus is, bv. elke dag met volle aandacht een activiteit met je kind doen, je eigen grenzen bewaken, rust aan tafel, etc.
2. Neem kleine stappen en realiseer je dat elke stap, hoe klein ook, je dichter bij je doel brengt. Het hoeft niet in één keer, maar als je doorgaat kom je er vanzelf.
3. Zorg voor jezelf. Neem voldoende pauzes om te ontspannen en jezelf op te laden. Ontdek wat jou energie geeft: even in de zon zitten, een wandeling maken, zingen, dansen, een vriendin bellen, je kind ergens laten spelen of logeren, tijd met je partner.
4. Zie ook de mooie, leuke kanten van je kind. Op sommige momenten vind je het misschien lastig om ze te ontdekken, maar ze zijn er zeker!
5. Iedereen heeft weleens dat het even niet lukt. Zoek een steuntje in de rug als je dat nodig hebt, van familie, vrienden, een collega, een opvoedboek, een inspirerende workshop.
BONUSTIP!
6. Wees lief voor jezelf. Als je ziet dat je je doel niet kan halen of als het teveel stress geeft, doe het dan anders. Dus in plaats van elke dag een gezonde 3-gangenmaaltijd, zet je ook eens iets gemakkelijks op tafel. Of in plaats van strijd te voeren over het uitzetten van de tv, kijk je als verrassing met elkaar een leuke dvd. En dat noem ik niet ‘afhaken’ of ‘de moed laten zakken’, maar realistisch en flexibel zijn, met gevoel voor humor. (Net zoals ik tijdens een bergwandeling ook weleens gekozen heb voor een picknick op een alpenweide, wachtend op degenen die wél die moeilijke etappe deden).
Wil je met deze tips aan de gang? Ik kan je daar mee helpen. Bijvoorbeeld door middel van een individuele opvoedopstelling, een inspirerende workshop of een gratis telefonisch inspiratiegesprek.
Geef een reactie