Los zand
Een samengesteld gezin kan heel onoverzichtelijk zijn: wie hoort bij wie, hoort iedereen er bij,
mág of wil iedereen er wel bij horen? Het lijkt alsof alle gezinsleden als los zand aan elkaar zitten. De verbondenheid is ver te zoeken.
Maar…. elk kind heeft behoefte aan verbinding, ook al kun jij dat, door bepaald gedrag van je stiefkind, soms niet geloven.
Afstand of nabijheid?
Je hebt bijvoorbeeld het idee dat je stiefkind jou niet mag. Misschien is dat zo. Maar het kan ook zijn dat hij in de knoop zit met zijn gevoelens en mag hij, vanwege loyaliteit naar zijn moeder, jou niet aardig vinden.
Of je stiefkind is jaloers omdat jouw kinderen de hele week bij jullie zijn en hij alleen in het weekend. Dat gevoel uit hij misschien door dwars te zijn naar jou. Je denkt dat hij afstand wil, maar in werkelijkheid heeft hij juist behoefte aan nabijheid.
Dezelfde golflengte
En jij, als stiefouder, zou jij ook niet het liefst verbinding willen in plaats van strijd en stress? Verbinding hoeft niet te betekenen dat je heel veel van je stiefkind moet houden, want dat is vaak gewoon niet zo, en dat is oké.
Maar je kunt wel op zoek gaan naar dezelfde golflengte als je stiefkind. Waar kunnen jullie elkaar vinden? Wat hebben jullie gemeenschappelijk, wat vinden jullie allebei leuk? Een spelletje doen, koekjes bakken, nagels lakken, een ritje met de tram, samen gamen, een spannende film kijken. Er zijn veel manieren om contact te zoeken en verbinding met elkaar te hebben.
Wil je extra informatie of hulp?
Gratis e-gids ‘Stief zonder stress’
Gratis StiefKLETS maandelijks via zoom
Persoonlijk live of online gesprek
Workshop of presentatie
Geef een antwoord