Lastige positie
Als moeder van een samengesteld gezin heb je een lastige positie. Mág je straf geven aan je stiefkind bij gedrag dat jij niet aanvaardbaar vindt?
Het is goed te beseffen dat in eerste instantie de biologische ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. Dus in principe is het de taak van je partner en zijn ex om eventuele sancties op te leggen.
Niet zo eenvoudig
Maar in de praktijk is dat niet zo eenvoudig. Ten eerste zijn de biologische ouders niet altijd aanwezig. Per definitie zijn de kinderen bij de een óf de andere ouder.
Ten tweede is je stiefkind misschien wel een groot deel van de tijd in jouw huis of in ieder geval in jouw buurt, ook zonder vader erbij. In jouw/jullie huis heb jij ook wat te zeggen over de regels, óók tegen je stiefkind.
Afspraken met partner
Als je al langer stiefmoeder bent, dan hebben jullie waarschijnlijk een manier gevonden om met elkaar om te gaan. Dan is het misschien al vanzelfsprekend geworden dat jij je zegje doet en dat de kinderen ook naar jou moeten luisteren.
Het is belangrijk om met je partner afspraken te maken over jullie samengestelde gezin. Welke regels zijn er, wat mag wel en wat mag niet, naar wie moeten de kinderen luisteren als vader thuis is, maar óók als hij niet thuis is?
De kinderen moeten duidelijk weten wat de afspraak is, en dat vader daar helemaal achter staat. Zodat jij niet als de ‘boe-vrouw’ gezien wordt.
Structuur en rust
Ook al hebben jullie misschien andere ideeën over opvoeding, het is het beste als jij en je partner het eens zijn over de belangrijke zaken. Dat geeft structuur, duidelijkheid, rust en veiligheid voor iedereen in het gezin.
Vanzelfsprekend moet er bij situaties die gevaarlijk zijn voor het kind of de omgeving, meteen ingegrepen worden, geen twijfel mogelijk.
Alternatieven voor straf
In alle gevallen is het goed om te proberen nare situaties te vermijden zodat je helemaal geen straf hóeft te geven. Er zijn alternatieven voor het geven van straf, ook in een stiefgezin.
Diepere behoefte
Bovenal is het belangrijk te beseffen dat er meestal een diepere oorzaak ligt onder het gedrag van kinderen. Zeker bij kinderen die door scheiding, stiefgezin of om andere redenen in een verwarrende, moeilijke of verdrietige fase zitten.
Wil je extra informatie of hulp?
Gratis e-gids ‘Stief zonder stress’
Gratis StiefKLETS maandelijks via zoom
Persoonlijk live of online gesprek
Workshop of presentatie
Geef een antwoord