Ze houden zich er niet aan
Het gebeurt regelmatig dat de stiefkinderen zich niet houden aan de regels in het stiefgezin. Dat kan verschillende redenen hebben.
Bijvoorbeeld:
Uitproberen: ‘Kijken tot hoever ik kan gaan bij haar’ (soms onbewust)
Uit dwarsigheid: ‘Je bent mijn moeder niet!’
Omdat ze het niet gewend zijn: ‘Ik hoefde nooit mijn kamer op te ruimen!’
Omdat ze zich er niet in kunnen vinden: ‘Elf uur thuis? Dat is écht te vroeg!’
Verantwoordelijk
Voor de meeste regels geldt: jij bent als volwassene verantwoordelijk voor de gang van zaken, zeker als het jouw huis is. Dus gelden de regels ook voor de stiefkinderen, al zijn het dan niet dezelfde regels als bij hun moeder.
Weg of niet?
Dat neemt niet weg dat je (voor jezelf en in overleg met je partner) kunt onderzoeken welke regels in het stiefgezin jij heel belangrijk vindt, dus waar je echt niet aan wilt tornen. En anderzijds aan welke regel je niet zoveel waarde hecht. Daar hoef je geen energie meer in te stoppen, die kan overboord!
De regels die jullie willen blijven gebruiken, breng je duidelijk over naar je stiefkinderen.
Het beste is dat je partner dat samen met jou doet, hij is tenslotte de vader van de kinderen, hij heeft de ouderrol. De kinderen weten dan ook dat hij erachter staat.
Gezamenlijke afspraak
Vaak wordt door ouders gezegd: ‘Je moet je aan de regel houden, dat is de afspraak’. Kinderen zeggen dan: ‘Het is jouw afspraak, ik wil dat helemaal niet’.
En dat kan kloppen. Een afspraak wordt gemaakt tussen meerdere mensen. Dus betrek je stiefkind erbij en maak sámen de regel, dan zal hij zich er beter aan houden. Dat kan ook al met kleine kinderen.
En jouw grens?
Gaan de kinderen vaak over jouw grens? Laat jij over je grens gaan? En bedenk eens: ga jij zélf ook weleens over je eigen grens: snoepen terwijl je gezond wil eten, blijven internetten als je erg moe bent, tóch met de auto i.p.v. met de fiets?
Belangrijk is dat jij voelt waar jouw grens ligt. En dat je daar uiting aan geeft. Niet met straf, ruzie of heftige emotie, maar gewoon duidelijk, omdat je vanuit je tenen voelt dat het nu ‘stop’ is. Als jij authentiek bent, zal je stiefkind het eerder aannemen dan dat je een grens stelt omdat je vindt dat dat nu eenmaal zo hoort.
Wil je extra informatie of hulp?
Dat kan door middel van:
Gratis e-gids ‘Stief zonder stress’
Gratis StiefKLETS maandelijks via zoom
Persoonlijk live of online gesprek
Workshop of presentatie
Geef een antwoord